kalau berminat dengan barang2 handmade dalam blog ni boleh email kat dmasyricraft@gmail.com..:)

Tuesday, January 13, 2009

berapa lama saya mampu bertahan?

hari ini hari mencabar sikit bagi saya.
dah banyak daerah yang tahu saya dah start kerja dan diorang pun dah mula call saya kalau ada problem..
nasib baik hari ni ada en.nazrul kat PTG ni..
kalau dia tak ada tak tahu la apa jadi..
saya ada 2 cabaran sekarang ni..


cabaran 1

saya punya laptop yang maxima bagi ni ada problem..
tak boleh nak install oracle form developer dan oracle report..
sedangkan benda alah yang dua ni la yang paling penting sekarang..
bila saya tak boleh nak install..
saya tak boleh nak buat kerja..
macam edit2 form and report semua tu..
jadi,solution yang saya ada sekarang ni.
just copy form or report dari daerah lain..
then paste kat daerah yang bermasalah..
tapi ada 1 problem lagi..
macamana kalau semua daerah dapat problem yang sama???
mana saya nak cari form or report untuk paste???


cabaran 2

saya masih baru dengan sistem ni..
dah la sistem ni pasal cukai..
mana ada saya ambil kisah pasal cukai2 sebelum ni..
selalu nampak signboard besar tepi jalan je suruh orang bayar cukai..
tapi sekarang saya kena tahu semua benda..
kamu tahu tak penyata pemungut tu sebenarnya slip bank?
saya hampir setengah jam cari report untuk penyata pemungut..
rupa2nya mereka save as slip bank..
mampus camni..panggil lain..save lain..
jadi,bila mereka call saya kata ada masalah..
saya terpaksa tanya en.nazrul atau call en.kman[my boss] dulu..
form or report mana nak saya edit sebenarnya..
lecehkan..


tapi ada juga yang bestnya..
saya sekarang banyak buat kerja2 luar..
kena rotate dari 1 daerah ke daerah yang lain..
1 pahang saya kena pergi..
petang tadi pergi pejabat tanah daerah kuantan..[tak best la kat situ..mereka kat sana semua kepoh2..en.nazrul ter-hang-kan pc pun nak kecoh..mula2 mereka tak perasan saya ada kat situ..kutuk en.nazrul macam apa..bila dah nampak saya mula la gelabah..huhu!!!]
esok saya kena ikut en.nazrul ke pekan dan rompin pula..
berjalan lagi la saya esok..
best kerja jalan2 camni..
tak ada la boring sangat asyik tengok muka yang sama je..
lagipun boleh tambah kenalan..[saya dah berkenalan dengan mereka yang jaga kaunter kat PTG..senang sikit nanti saya nak tengok2 sistem..sementara laptop saya masih bengong ni]

jadi..kamu kawan2 yang dah mula kerja macam mana?
best tak kerja?
mana lagi best..kerja saya ke kerja kamu?
hehehe..

5 comments:

k.e.r.i. said...

PTG tu Pejabat Tanah dan Galian ke dayang?

~~ aku masih tanam anggur

dMasyri said...

haah..pejabat tanah n galian..

bgs la tanam anggur..
nanti boleh jual..hehehe!!!

asal x sambung keje kat tmpt LI dulu??

.elnadia. said...

kerja kau lagi besh. kerja aku tak mencabar pun setakat ni. tapi bila balik kerja rase penat kalahkan orang kerja angkat rumah. hahaha.

Abaan Pok Ya said...

Aku kene jadi JAVA developer..nak jadi cam mg gak la..best keje sebagai geng oracle..

farah said...

aku ade cabaran hebat jgk dayang.kompeni potong gaji aku..wawawa!cerita selanjutnya kt belog aku..huhu