kalau berminat dengan barang2 handmade dalam blog ni boleh email kat dmasyricraft@gmail.com..:)

Sunday, March 22, 2009

peasant blouse - first try..


saya dah lama tak menjahit sebenarnya..
saya pernah belajar menjahit time tunggu SPM dulu..
tapi lepas masuk matrik..saya dah jarang sangat menjahit..
kalau ada pun cuma tolong2 mama je..itu pun boleh kira dengan jari..
since mama dah tukar mesin jahit beberapa tahun yang lalu..
saya memang tak pernah menjahit lagi..
mesin jahit sekarang tak macam dulu..
pijak sikit je dah jalan..
yang dulu kena 'kayuh' baru boleh menjahit..hehehe!!!

last week saya jumpa blog kak maya ni..
blog dia best..barang2 dia semua cute2 and menarik..
saya tertarik dengan peasant blouse dia buat..
lagipun dia ada kasi tutorial macamana nak buat blouse ni..
so saya pun try la..
ini hasilnya..



banyak kecacatannya lagi..
kalau kamu tengok betul2..
benang banyak terkeluar2 saya jahit tak cukup kemas.
lagipun niat nak cuba2 je so malas nak jahit tepi..



saya jahit guna kain2 lebihan baju kurung..
saja nak cuba..
saya tak dapat buat serupa macam kat bawah ni..
bahan2 tak cukup..
getah untuk kat leher pun saya pakai yang besar..
getah yang kecik tiada dalam simpanan..
lengan pun tak boleh nak buat macam kat bawah ni..
tapi saya rasa bagi saya yang baru belajar ni
kira ok la tue..
kan?=P



nie original picture from kak maya..
cute kan?
saya akan cuba lagi sampai saya berjaya buat macam ni..

next mission : peasant blouse untuk saya..hehehe!!!

3 comments:

k.e.r.i. said...

blouse ni untuk dipakai ke?

maaf, aku tak reti orang putih.
tak tahu maksud peasant blouse tu apa.

hehe.

dMasyri said...

ye la pakcik keri..
blouse ni untuk baby pakai..
peasant blouse tu mcm dlm gambar la..
kalo b.m org panggil baju-ada-kedut2-kat-leher-n-lengan kot..
huhu!!!

stormz said...

wa..cantik2..
truskn menjahit